Tűzihorganyzás

Tűzihorganyzás

Tűzihorganyzás

TŰZIHORGANYZÁS

Tűzihorganyzás

Az acéltermékek korrózió elleni védelmére a tűzihorganyzás alkalmazása széleskörű, legnagyobb felhasználója az építőipar, főleg a könnyűszerkezetes építőelemek, építőipari állványzatok terén. Szerepe napjainkban fokozatosan bővül a mezőgazdaságban, távvezeték építő iparban, távközlésben és a lakossági igények körében. A szennyezett városi levegő ellenére a horganyzott szerkezetek élettartama eléri a 15-20 évet, míg vidéken az élettartam 30-40év is lehet. Az üzemünkben alkalmazott horganyzási technológia az ún. "száraz" eljárás.

Gyártási költségek

Egy érdekes példa: Ha az Eiffel tornyot 1889-ben tűzihorganyzott acélszerkezetből építik fel, akkor azóta évente kb. 10 tonna festéket és jelentős munkabért takarított volna meg Franciaország. A hazánkban keletkező korrózió okozta károk becsült értéke 8-10 milliárd Ft. Az USA-ban ez évente 5-7 milliárd USD.

Gyártási költségek

Gazdaságosság

A korrózióvédelmi rendszerek összköltségeinél a gyártási költségek mellett a korrózióvédelem karbantartási és helyreállítási ráfordításait is figyelembe kell venni. Egy rendszer védelmi időtartama a döntő tényező. A rendszerek összehasonlításának egyik módja, hogy a jövőben keletkező költségeket úgy kell kiszámítani, mintha azok ma keletkeznének.
A táblázat alapján a lényeges különbség oka az, hogy a festékbevonat élettartama a tűzihorganyzással szemben lényegesen kisebb. A tűzihorgany-bevonatok messzemenően karbantartásmentesek.

Mit mond a szabvány?

AZ EN ISO 1461 számú nemzetközi tűzihorganyzásra vonatkozó szabvány meghatározza, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy horganybevonatnak a megbízható korrózióvédelem érdekében.
A szabvány meghatározza a horganybevonatok vastagságát általános rendeltetésű acélra illetve öntvényekre.

Horganyzás szó félrevezető lehet:

A horganyzás nem jelent automatikusan tűzihorganyzást is, mivel a horganyzás fogalom alatt különböző eljárások rejlenek. A különböző technológiák különböző horganybevonatokat eredményeznek. A horganybevonatok védőhatása döntően a rétegvastagságtól függ. A minőségi tűzihorganyzás a tervezőasztalon kezdődik. A horganyzásra alkalmas konstrukció biztosítja elsődleges a horganyzó üzem minőségi munkáját. Ez azt jelenti, hogy a tűzihorganyzáshoz szánt acél alapanyag és a termék gyártási technológiája feleljen meg a horganyzás technológiai előírásainak.

A modern élet cink nélkül nem lehetséges. A cink az ember, az állat és a növények számára is életfontosságú és sok műszaki alkalmazáshoz nélkülözhetetlen.

Tűzihorganyzással költségkímélő és környezetbarát módszert kínálunk az acél korróziója ellen.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Tűzihorganyzás